Paulus de boskabouter, jeugd sentiment!

17 okt

In de week na de kinderboekenweek is het natuurlijk leuk om eens terug te kijken naar de boeken die ik las als kind. Even terug naar mijn kindertijd. Ik woonde toen nog niet op Terschelling, dat kwam pas jaren later. Jaar in jaar uit gingen we naar Terschelling en inmiddels woon ik er alweer bijna 10 jaar met mijn gezin. Als kind verslond ik diverse kinderboeken, was ik lid van de plaatselijke bibliotheek en iedere vrije minuut zat ik verzonken in mijn leesboeken. In de krant las ik zelfs de strip van Paulus de Boskabouter en spaarde ik stickertjes die mijn oma kreeg bij de Vivo en die  je dan in een verzamelboek met verhaaltjes kon plakken. ’s Avonds zat ik trouw voor de televisie te kijken als Paulus de Boskabouter op tv kwam. Boeken had ik niet over Paulus, maar indruk maakte dit geweldige Boskaboutertje wel op mij. Het was meen ik ergens in de winter van 2002, ik woonde inmiddels op Terschelling met mijn gezin en het was vies weer. Opa en Oma waren dat weekend te logeren en wat zul je dan eens omhalen met een stel kleine kinderen? In een plaatselijk museum hier op Terschelling werd een tentoonstelling gehouden over Paulus de Boskabouter. Daar moest ik natuurlijk naar toe. Ik vertelde mijn kinderen over Paulus de Boskabouter en we gingen op pad met zijn allen. Ik vertelde mijn kinderen dat de bedenker en schrijver Jean Dulieu, pseudoniem voor  Jan van Oort, Paulus de Boskabouter op Terschelling heeft gewoond en dat de personage Paulus de Boskabouter hier op Terschelling gestalte heeft gekregen door hem.  De schrijver woonde jaren op Terschelling met vrouw en kind en heeft hier zijn verhalen geschreven. De eilanders weten allemaal waar hij heeft gewoond, het huis, bij ons in het dorp, heet namelijk Oeroeboeroe en is vernoemd naar de uil uit de verhalen met Paulus. Inmiddels zijn er met de jaren verschillende kinderboeken over Paulus de Boskabouter uit gebracht en is het laatste boek zelfs in 3 Terschellinger dialecten geschreven.

Bent u ook een groot liefhebber van Paulus de Boskabouter? De boeken over Paulus zijn te koop bij www.demeulder.nl

Ik ga ze in ieder geval sparen om ze straks over een tijdje aan mijn kleinkinderen voor te kunnen lezen. Ik begin dus bij deel 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *